За сайта


Първият Инфос

Сайтът Инфос е основан през 2007 г. като сайт на Комисията за извънкласна работа по информатика при СМБ. Целта му е да съобщава новини за предстоящи състезания по информатика и да поддържа архив за проведените състезания и школи за подготовка. Сайтът добива популярност сред всички интересуващи се от състезателната информатика в България и даже се посещава и от чужбина.

В началото сайтът е поддържан от нашия колега Младен Манев, който за огромно съжаление почива съвсем млад през 2017 г. След това съдържанието на сайта се обновява от Емил Келеведжиев.

В момента старият Инфос запазва ролята си на архив за събитията, свързани със състезателната информатика в България за периода 2007 - 2023 г.


Новият Инфос

Старият Инфос е статичен сайт, направен с остарели технологии. Това значително утежнява въвеждането на нови функционалности и лесното добавяне на материали, затова беше нужен нов Инфос, който да използва съвременните технологии.

Новият Инфос е публикуван през 2024 година. Разработен е с технологиите Python, JavaScript, MySQL от ученика Георги Петков със съдействието на Илиян Йорданов. Освен съвременен дизайн, сайтът предоставя и някои нови възможности: динамична ранглиста на най-добрите ученици по класове и групи, динамично класиране на националите, лесно следене на новини, версия на английски език. Планирани са и редица нови функционалности, които включват удобна търсачка на материали, автоматизиране на комуникацията, свързана със състезанията и форум, който да сближи общността.

Сайтът използва ресурси, предоставени от ИМИ-БАН и Виваком. Същите ресурси се използват и от “живия архив” – Арена Инфос.

Новият Инфос се поддържа от Илиян Йорданов и Емил Келеведжиев.

За предложения, отзиви и въпроси относно сайта, пишете на Георги Петков.


Контакти

За въпроси от всякакъв характер, свързани с националните състезания по информатика:
Илиян Йорданов – Председател на Националната комисия
София, ул. "Акад. Г. Бончев", ИМИ-БАН
(359) 893-443886
iliyan.yordanov98@gmail.com